Måla om lägenhet – Kostnad & Tips

Att måla om din lägenhet kan vara ett enkelt sätt att snabbt få en ny och trivsammare hemmiljö. För att kunna måla om hemma krävs det inte många specifika verktyg eller material. Är du händig kan du sannolikt göra en hel del av arbetet själv. Vill du dock vara säker på att slutresultatet blir perfekt och att arbetet utförs på ett korrekt sätt bör du anlita en professionell målare som utför arbetet.

Om du vill anlita målare i Leksand, Insjön eller annanstans i Dalarna kan vi på Masens Måleri erbjuda ett konkurrenskraftigt pris  som tillsammans med ROT-avdraget gör att kostnaden inte behöver bli speciellt mycket högre än om du utför arbetet själv. Dessutom får du alltid garantier så att du kan vara trygg med det arbete som utförts. Vi har sammanställt ett par tips du bör tänka på inför ditt projekt, för att få ett bra slutresultat.

Kostnad för att måla om en lägenhet

Kostnaden för ditt projekt beror på om du väljer att utföra arbetet själv eller tar hjälp av en professionell målare. Glöm dock inte att ett nödvändigt förarbete måste utföras och valet av material är båda faktorer som påverkar totalpriset. Det är bra att göra en budget för ditt projekt, för att säkerställa att du har en övergripande bild av vad det kommer att kosta. När du gör din budget är det en god idé att jämföra med vad det skulle kosta om du anlitar hjälp. I detta fall kommer du kunna använda dig av både ROT-avdrag och de rabatterade inköpspriser på material som målare ofta erbjuder. Om känner dig osäker på hur du uppnår det slutresultat du föreställer dig är du alltid välkommen att kontakta oss för gratis rådgivning. Om din målning sker i Leksand med omnejd erbjuder vi även hembesök där vi lämnar en offert för de intresserade.


För att beräkna färgåtgången behöver du ta reda på hur många kvadratmeter vägg som du kommer att måla. För olika färgtyper kan du utläsa hur många kvadratmeter en liter räcker till och därmed få en förståelse av hur stor färgåtgång du behöver räkna med. I tillägg till färgen tillkommer även annat materiell som penslar, roller, förlängningsskaft, täckpapp, maskeringstejp, spackel, spackelspadar, stege och plast för att täcka eventuella möbler som inte kan flyttas ut. Kostnaden för detta material beror på kvalitén. Det finns engångspenslar som är billiga, men köper du kvalitetspenslar som rengörs ordentligt kan användas i flera år framöver.

Hur du genomför ditt måleriprojekt i Leksand

Väljer du att genomföra projektet på egen hand behöver du börja med det nödvändiga förarbetet. Det motsvarar ofta 75 % av det totala arbetet och har en stor påverkan på slutresultatet. Beroende på underlag kan det vara nödvändigt att ta bort existerande tapeter och bredspackla väggar. I tillägg ska hål i väggen spacklas över för ett helt slätt slutresultat. När väggarna är förberedda är det dags för målningen. Golvet behöver vara täckt, samt lister, snickerier och eventuella möbler för att undvika färgspill. Det är en god idé att börja måla runt fönster och dörrar innan du använder en stor roller för resten av ytan.


Väljer du att anlita hjälp för delar eller hela ditt projekt av en lokal målare i Leksand, kommer du att komma överens med din målare kring en plan för arbetet. Tillsammans med din målare kan ni hitta rätt plan för ditt projekt, där allt underarbete genomförs och du kommer kunna känna dig trygg med ett gott slutresultat som håller i många år framöver. Kom även ihåg att du kan använda dig av ROT-avdraget, där 30 % av arbetskostnaden kan dras av. Det hanteras ofta direkt av målaren, du behöver enbart kontrollera siffrorna inför nästa deklaration.

Hur du undviker fallgropar vid val av väggfärg

När du ska välja väggfärg finns det idag en uppsjö av olika typer och kulörer. Vid val av färgtyp bör du ta hjälp av kunnig personal i butiken för att det ska blir rätt färg för din bostad. Vid val av kulör kan det, baserat på de små färgproverna som finns att hitta i färgaffären, vara utmanande att visualisera hur det skulle se ut på en större yta. Personalen i färgaffären kan ofta ge dig råd kring vilken nyans som passar för dina väggar, men det kan även vara en god idé att köpa en liten provburk av ett par nyanser för att provmåla på din vägg.

Kontakta oss för kostnadsfritt platsbesök & offert

Vi på Masens Måleri i Leksand erbjuder kostnadsfritt platsbesök och offert direkt på plats. På så sätt skräddarsyr vi våra tjänster efter dina önskemål och behov. Våra platsbesök och offerter är givetvis helt utan förpliktelser!